ABC om digitale betalinger

ApplePay: Apples kortbaserte betalingstjeneste, bygget på NFC-teknikken i butikkenes betalingssentraler, gjør det mulig å handle på nettet via nettleseren Safari hos Apple-tilknyttede nettbutikker.

Biometri: En fellesbetegnelse på ulike fremgangsmåter for identifisering, for eksempel gjennom å lese av fingeravtrykk, stemme- eller ansiktsgjenkjennelse. Brukes for å godkjenne et kjøp eller for innlogging, i stedet for PIN-kode eller passord.

Blippe: Når du betaler med kontaktløse betalingsmidler (oftest via NFC-teknikk). Ordet kommer fra lyden som bekrefter betalingen når du holder frem kortet, klokken eller mobilen.

Kontaktløs betaling: Bygger på teknologi (primært NFC, og for Samsung Pay, men også MST, se forklaring under) som gjør at du ikke trenger å bruke magnetstripen på kortet eller sette det inn i chipleseren. I stedet trenger du nå bare holde kortet – eller mobilen (se digital lommebok under) – mot betalingsterminalen, så overføres alle opplysninger mellom disse trådløst.

Digital lommebok: En tjeneste som holder orden på dine betalings- og kredittkort, kundekort, leveringsadresser osv. Du velger selv hvilke kort som skal kobles til tjenesten og hvilke som skal ligge ”øverst”, dvs. de du foretrekker å betale med.

NFC: Near Field Communication er en standard for trådløs overføring. En mobiltelefon eller et betalingskort med NFC kan sende og ta imot informasjon når du betaler i butikken.

MST: Magnetic Secure Transmission er en teknologi som muliggjør kontaktløse betalinger også til betalingsalternativer som mangler NFC.

Masterpass: Mastercards varemerke for sikre og enkle digitale kortbetalinger ved hjelp av digitale lommebøker. Lansert gjennom forskjellige banker i Sverige og Finland. Vil i løpet av 2017 også bli lansert i Norge og Danmark.

PayPal: Med PayPal har du en digital lommebok der du kan legge inn kortopplysningene som gjelder for ditt kort. Deretter kan du betale, overføre penger og motta betalinger på nettet, uten at du trenger å skrive inn betalingsopplysningene på nytt.

QR-kode: QR betyr Quick Response, og er en todimensjonal strekkode.

Samsung Pay: Samsungs betalingstjeneste for digitale betalinger, som baseres på både NCF- og MST-teknologien. Kan allerede brukes i Sverige av alle som har en Samsung-telefon av nyere modell og et gyldig kort.

Tokenisering: En teknikk som tillater betalinger uten å avsløre dine kort- eller bankkonto-opplysninger. I stedet for å bruke kortnummeret, blir det laget et unikt digitalt kortnummer som bare brukes i den enheten kortet plasseres i, f.eks. i en spesifikk mobiltelefon. Det er ikke bare sikkert, men også smart hvis det fysiske plastkortet skulle komme på avveie. Da kan du likevel fortsette å betale med mobilen.