Spørsmål og svar

  • Hvordan aktiverer jeg det nye kortet mitt?

    Du aktiverer kortet ved å logge inn med BankID, eller BankID på mobil på Mitt kort eller i Spendwise- appen.

  • Kan jeg øke kredittgrensen min?

    Ja, du kan søke om å øke kredittgrensen med inntil kr 75 000. Du søker enkelt ved å logge inn på Mitt Kort, og du får svar direkte.

    Logg inn

  • Min PIN-kode er sperret. Hva gjør jeg?

    Dersom din PIN-kode er sperret, trenger du ikke å bestille nytt kort. Kontakt oss så hjelper vi deg. Ha ditt kort tilgjengelig når du ringer.

    OBS! Av sikkerhetsmessige grunner tar vi ikke imot kortinformasjon via e-post.

  • Jeg forsøker å handle på nettet, men kjøpet går ikke igjennom, hvorfor ikke?

    Vi har innført en ny sikkerhetssperre ved netthandel, slik at det i enkelte nettbutikker kreves at du aktivt åpner kortet ditt for å kunne handle. Dette gjør vi for å beskytte deg mot svindel.

     

    For at du enkelt skal kunne handle på nettet fremover, er det viktig at vi har ditt mobilnummer. Hvis du forsøker å handle på en side som ikke regnes som sikker av oss, mottar du en SMS. Ved å svare på mottatt SMS åpner du kortet ditt for netthandel i én time. Du må da foreta kjøpet på nytt.

     

    Neste gang du skal handle på nettet, kan du sende samme SMS før du handler, slik at du åpner kortet for netthandel i én time.

  • Kan jeg stenge mitt kort for nettkjøp?

    Ja, du kan velge å stenge kortet ditt helt for netthandel ved å logge inn på Mitt kort. Du håndterer innstillingene dine under Korttjenester/Kjøpsinnstillinger.

     

    Men vi anbefaler at du beholder forvalgt innstilling; Tryggere handel på nettet. Kortet ditt er dermed alltid åpent for kjøp på nettsider med Mastercard Identity Check, og for abonnementer som for eksempel Spotify og Netflix. Kjøp på andre nettsider kan bli avvist.

     

    Dersom du nektes å handle på en nettside, mottar du en SMS med informasjon om hvordan du åpner opp kortet for kjøp. Sørg derfor å ha mobiltelefonen din tilgjengelig, og at ditt mobilnummer er registrert på Mitt kort. Kortet kan dermed åpnes for netthandel i én time, slik at du får gjennomført kjøpet ditt.

     

    Du er alltid beskyttet mot økonomiske tap – uansett om du har valgt å ha kortet åpent permanent, eller bare for en stund – så lenge du har håndtert kortet i følge vilkårene, og ikke har behandlet det uaktsomt.

  • Kan jeg opprette eFaktura?

    Ja, det kan du. Med eFaktura blir fakturabetalingen betydelig enklere, fordi du får eFakturaen direkte inn i nettbanken din. Både enkelt og miljøbesparende. Du oppretter eFaktura i nettbanken din, eFaktura referense finner du oppe til høyre på fakturaen.

  • Jeg får ikke signert søknaden

    Dette nettsiden omdirigerer til en annen nettside for signering av søknaden. Hvis du har blokkert «Pop-up og omdirigering», vil signeringsprosessen stoppe. Øverst til høyre i nettleserens adresselinje kan du klikke på varselikonet og velge å tillate popup-vinduer og omdirigeringer fra nettsiden vår.

  • Hvordan aktiverer jeg det nye kortet mitt?

    Du aktiverer kortet ved å logge inn med BankID, eller BankID på mobil på Mitt kort eller i Spendwise- appen.

  • Hvor lenge er kortet mitt gyldig?

    Du finner kortets gyldighetsperiode under kortnummeret. De to første sifrene angir måned og de to siste angir år. Kortet er gyldig hele sluttmåneden. Kortene våre er som regel gyldig i tre år.

    Vi sender deg automatisk et nytt kort når det skal fornyes.

  • Kan jeg ta ut kontanter med kortet mitt?

    Ja, men i minibanker gjelder følgende uttaksgrenser:

    Standard beløpsgrenser i Norge:

    • Maksimum kontantuttak per uttak, kr 10 000.
    • Maksimum kontantuttak per 4 dager, kr 10 000.


    Standard beløpsgrenser i utlandet:

    • Maksimum kontantuttak per uttak, kr 10 000.
    • Maksimum kontantuttak per 4 dager, kr 20 000.   


    Merk at det ved minibankuttak tilkommer et gebyr.

    Bruk av Vips registreres som kontantuttak men uten kontantuttaksgebyr. På denne type av uttaker det en beløpsgrense på 4 000 pr transaksjon, ikke 10 000 pr uttak som er vanlig ved uttak i minibank.

     

    Priser og vilkår

  • Kan jeg øke kredittgrensen min?

    Ja, du kan søke om å øke kredittgrensen med inntil kr 75 000. Du søker enkelt ved å logge inn på Mitt Kort, og du får svar direkte.

    Logg inn

  • Hva gjør jeg hvis kortet ikke virker?

    Kontroller at chip og magnetstripe ikke er skadet. Av og til kan det være butikken som har tekniske problemer.

    Dersom kortet fortsatt ikke virker, kan du kontakte oss slik at får sendt deg et nytt kort.

  • Hva er CVC-kode?

    Det er den tre-sifrede koden til høyre for signaturfeltet på baksiden av kortet. Koden etterspørres ofte av sikkerhetsmessige grunner ved betaling på nettet.

  • Hvordan avslutter jeg mitt kort?

    Du har ingen oppsigelsestid i kortet ditt, så kontakt oss hvis du ønsker å avslutte kortet.

  • Kan jeg velge egen PIN-kode?

    Ja, du kan selv velge din egen kode. Kontakt oss så hjelper vi deg. Husk å ha kortet ditt tilgjengelig når du ringer.

    Vi sender deg deretter et brev hvor det fremgår hvordan du enkelt velger din egen PIN-kode. Når du har mottatt brevet må du velge din egen PIN-kode innen 10 dager. Du vil motta et nytt kort etter endringen.

    NB: Av sikkerhetsmessige grunner tar vi ikke imot kortinformasjon via e-post.

  • Min PIN-kode er sperret. Hva gjør jeg?

    Dersom din PIN-kode er sperret, trenger du ikke å bestille nytt kort. Kontakt oss så hjelper vi deg. Ha ditt kort tilgjengelig når du ringer.

    OBS! Av sikkerhetsmessige grunner tar vi ikke imot kortinformasjon via e-post.

  • Jeg har glemt PIN-koden min

    Du kan enkelt se koden din ved å logge inn på Mitt Kort. Få tilgang til koden din ved å identifisere deg med BankID. Har du allerede fått sperret koden din pga for mange forsøk? Kontakt oss for å låse opp koden.

  • Hvor kan jeg bruke kortet mitt?

    Å ha med kort på reisen gjør at du alltid kan handle og ta ut kontanter uten å behøve å veksle til lokal valuta før du reiser.

    Med Esso Mastercard har du et av verdens mest anvendelige kort og det fungerer overalt hvor Mastercard aksepteres. Er du allikevel usikker på om kortet aksepteres, eller om du kan ta ut kontanter på din destinasjon? Sjekk på Mastercards hjemmeside etter minibanker som tar kortet ditt.

     

  • Hva er kontaktløse betalinger?

    Kontaktløst betyr at kortet leses av når du holder det inntil betalingsterminalen i stedet for å dra eller sette kortet inn i terminalen. Ditt kort har denne funksjonen dersom det har symbolet for kontaktløse betalinger. 

    nfc-symbol

    Når du ser symbolet på en betalingsterminal trenger du ikke å sette inn kortet - du bare holder det inntil terminalen for å betale.

     

    Handler du for mer enn 400 kroner må du taste PIN-kode, men handler du for mindre, holder det at du "blipper".

  • Hvordan gjør jeg en kontaktløs betaling?

    Alt du trenger å gjøre er å holde kortet inntil betalingsterminalen.

    • Når du handler legger du kortet inntil betalingsterminalen og blipper. Når du hører et pip er betalingen klar.
    • Du kan handle kontaktløst for inntil 400 kroner uten PIN-kode. Men som en ekstra sikkerhet må du noen ganger oppgi PIN-koden også for mindre kjøp.
    • Dersom du har flere kort i lommeboken med mulighet for kontaktløs betaling, må du ta hvert kort for seg når du betaler.
  • Hvordan aktiverer jeg kortet slik at det fungerer kontaktløst?

    Første gang du benytter kortet ditt i en betalingsterminal med chip, blir det automatisk aktivert for kontaktløs betaling.

     

    Dersom du ikke ønsker denne tjenesten i kortet ditt, kontakter du kundeservice.

  • Hva er en digital lommebok?

    Det kan være en app i din mobil, en smartklokke, et nettbrett eller en pc som har oversikt over kortene dine når du skal handle i butikk.

     

    Du velger hvilket kort du vil betale med og legger det øverst i din digitale lommebok. Men du kan alltid velge hvilket kort du vil bruke når du skal betale.

  • Skal jeg betale i lokal valuta eller norske kroner i utlandet?

    Innimellom kan du få spørsmål om du vil betale i norske kroner når du er i utlandet. Vi anbefaler deg å svare nei og heller betale i lokal valuta. I de aller fleste tilfeller får du en bedre kurs hvis du velger å betale i landets lokale valuta.

    Her ser du kursen som benyttes ved omregning av dine kjøp i utlandet til norske kroner.

  • Kan jeg sperre kortet mitt for kjøp i utlandet?

    Vi jobber kontinuerlig med å tilby så sikre og enkle løsninger som mulig for våre kunder. For tiden tilbyr vi ikke denne muligheten, men vi gjør en konstant vurdering av dette. Som kunde er du alltid beskyttet mot økonomiske tap så lenge du ikke har handlet uaktsomt.

  • Kan jeg føle meg trygg når jeg bruker kortet mitt på nettet?

    Det er tryggere å bruke et kredittkort fremfor et bankkort som ikke belaster kontoen din direkte når du handler på nettet. Så kan du i fred og ro sjekke alle transaksjonene på fakturaen før du betaler.

    • Oppgi aldri kortnummeret ditt i noen annen sammenheng enn når du skal betale.
    • CVC er en tre-sifret sikkerhetskode som står på baksiden av kortet ditt. Den etterspørres ofte av sikkerhetsmessige grunner ved betaling på nettet.
    • Du kan også logge inn på Mitt Kort og velge om kortet ditt skal være åpent eller stengt for netthandel.
    • Mange butikker informerer om sine sikkerhetsregler på deres hjemmesider.
    • Dersom du blir feilaktig belastet kan du kontakte oss for å gjøre en reklamasjon.
  • Jeg forsøker å handle på nettet, men kjøpet går ikke igjennom, hvorfor ikke?

    Vi har innført en ny sikkerhetssperre ved netthandel, slik at det i enkelte nettbutikker kreves at du aktivt åpner kortet ditt for å kunne handle. Dette gjør vi for å beskytte deg mot svindel.

     

    For at du enkelt skal kunne handle på nettet fremover, er det viktig at vi har ditt mobilnummer. Hvis du forsøker å handle på en side som ikke regnes som sikker av oss, mottar du en SMS. Ved å svare på mottatt SMS åpner du kortet ditt for netthandel i én time. Du må da foreta kjøpet på nytt.

     

    Neste gang du skal handle på nettet, kan du sende samme SMS før du handler, slik at du åpner kortet for netthandel i én time.

  • Kan jeg stenge mitt kort for nettkjøp?

    Ja, du kan velge å stenge kortet ditt helt for netthandel ved å logge inn på Mitt kort. Du håndterer innstillingene dine under Korttjenester/Kjøpsinnstillinger.

     

    Men vi anbefaler at du beholder forvalgt innstilling; Tryggere handel på nettet. Kortet ditt er dermed alltid åpent for kjøp på nettsider med Mastercard Identity Check, og for abonnementer som for eksempel Spotify og Netflix. Kjøp på andre nettsider kan bli avvist.

     

    Dersom du nektes å handle på en nettside, mottar du en SMS med informasjon om hvordan du åpner opp kortet for kjøp. Sørg derfor å ha mobiltelefonen din tilgjengelig, og at ditt mobilnummer er registrert på Mitt kort. Kortet kan dermed åpnes for netthandel i én time, slik at du får gjennomført kjøpet ditt.

     

    Du er alltid beskyttet mot økonomiske tap – uansett om du har valgt å ha kortet åpent permanent, eller bare for en stund – så lenge du har håndtert kortet i følge vilkårene, og ikke har behandlet det uaktsomt.

  • Hvordan åpner jeg kortet mitt for netthandel i én time?

    Hvis du ikke har valgt ”Kun kjøp i butikk” i Mitt Kort, er kortet ditt alltid åpent for kjøp i nettbutikker tilknyttet Mastercard Identity Check, og for abonnementene dine (f.eks. Spotify, Netflix osv.).

     

    I andre nettbutikker kan det kreves at du aktivt åpner kortet ditt for å kunne handle. Det gjør du enkelt ved å svare på den SMS som automatisk sendes deg hvis et kjøp stoppes av oss, eller på forhånd åpne kortet ditt for netthandel ved å logge inn på Mitt Kort.

  • Hvorfor mottar jeg SMS fra dere uten at jeg har handlet på nettet?

    Det kan enten dreie seg om et nettkjøp du selv har gjort hvor butikken forsøker å trekke penger på etterskudd, alternativt kan det være forsøk på svindel. Ta kontakt med kundeservice så hjelper de deg.

  • Hva er en digital lommebok?

    Det kan være en app i mobilen, i smartklokken, i nettbrettet – eller hvis du handler på nettet, også en pc som har oversikt over kortene dine når du skal handle.


    Du velger hvilket kort du vil betale med og legger det øverst i den digitale lommeboken. Du kan alltid veksle mellom hvilket kort du vil bruke når du skal betale.  

  • Hva er Mastercard Identity Check?

    Mastercard Identity Check er en sikkerhets-tjeneste som mange nettbutikker er tilknyttet. Det betyr at du må bekrefte kjøpet ditt enten med BankID/BankID på mobil eller en engangskode via SMS.


    For mer informasjon gå inn på bankid.no.


    Logg inn på Mitt Kort og sjekk at du har registrert rett mobilnummer slik at du kan begynne å bruke engangskode via SMS.

     

    Logg inn

  • Hvordan fungerer en betaling med kort i mobilen?

    For å kunne betale med Esso Mastercard i mobilen trenger du bare å koble kortet ditt til noen av de betalingsappene/-tjenestene som finnes, f eks App Store.

     

    Last ned appen og følg anvisningene for å legge inn ditt Esso Mastercard som betalingsmiddel.

     

    Slik betaler du:

    • Hold mobilen inntil betalingsterminalen.
    • Beløpet vises i mobilen og du bekrefter kjøpet med ditt fingeravtrykk eller en PIN-kode som du selv har valgt.
    • Kjøpet kommer som vanlig på fakturaen.
  • Hva er en digital lommebok?

    Det kan være en app i din mobil, en smartklokke, et nettbrett eller en pc som har oversikt over kortene dine når du skal handle.

     

    Du velger hvilket kort du vil betale med og legger det øverst i din digitale lommebok. Men du kan alltid velge hvilket kort du vil bruke når du skal betale.

     

    De nye digitale lommebøkene fungerer som betaling over hele verden. Men dersom du må sette kortet inn i betalingterminalen, vil det ikke fungere å betale med mobilen, som f eks bensin- og parkeringsautomater.

  • Hva gjør jeg dersom betaling i mobilen ikke fungerer?

    Dersom gylighetstiden ikke er utløpt eller kortet er sperret, er sannsynligvis problemet koblet til butikkens betalingsterminal eller til betalingsappen.

     

    Dersom du fortsatt har problemer, kontakt oss så hjelper vi deg.

  • Hvordan betaler jeg med sportsklokken min?

    Du kan betale kontaktløst med Esso Mastercard i sportsklokker som støtter denne tjenesten. Hold klokken mot kortleseren i butikk når du betaler.

    Slik legger du ditt Esso Mastercard inn i sportsklokken

    1. Sjekk at mobilnummeret ditt er registrert på Mitt kort.
    2. Last ned Fitbit-appen eller Garmin-appen i App-store eller Google Play. I appen gjør du innstillingene for kortbetalingene dine.
    3. Parkoble appen med klokken.
    4. Nå er du klar for å betale kontaktløst med klokken din!
  • Når forfaller fakturaen min?

    Du vil motta faktura månedlig hvis kortet har vært benyttet. Fakturaen sendes den 1. i hver måned.

    Du kan derfor få opp til 45 dagers rentefri kreditt avhengig av når i måneden du har foretatt dine kjøp.

    Du velger selv om du skal delbetale fakturaen. På hver faktura står det tydelig oppgitt din totale saldo og hvilket minimumsbeløp som skal betales (minimum 3 % av saldo, minimumsbeløp kr 300).

    Du kan også velge en betalingsfri måned. Med kortet ditt har du to betalingsfrie måneder per år.

    Rente og avgifter tilkommer (ingen avgifter ved eFaktura).

    Priser og vilkår

     

    SEB Kort avventer å kreve inn saldo når sum transaksjoner i perioden er under kr 50. Beløpet overføres til neste måneds faktura, eller innkreves etter tre måneder dersom kortet ikke har vært i bruk innen det.

  • Hvordan ser jeg saldo på kortet mitt?

    Trenger du informasjon om saldo eller korttransaksjonene dine før fakturaen kommer? Hold deg oppdatert ved å logge inn på Mitt Kort.

    Logg inn

  • Kan jeg opprette eFaktura?

    Ja, det kan du. Med eFaktura blir fakturabetalingen betydelig enklere, fordi du får eFakturaen direkte inn i nettbanken din. Både enkelt og miljøbesparende. Du oppretter eFaktura i nettbanken din, eFaktura referense finner du oppe til høyre på fakturaen.

  • Hvordan gjør jeg en innbetaling til kortet mitt uten faktura?

    Du kan innbetale ønsket beløp til:

    • vårt bankkontonummer 9750.07.03559
    • husk å påføre KID-nummer.


    Du finner alltid dine innbetalingsopplysninger på fakturaen, men du kan også logge inn på Mitt Kort.

    Logg inn

  • Kan jeg foreta en innbetaling til kortet fra utlandet?

    For å kunne foreta en innbetaling fra utlandet må du oppgi vår SWIFT-adresse og IBAN-nummer:

    • Bankkontonummer: 9750.07.03559
    • IBAN: NO3897500703559
    • SWIFT/BIC: ESSENOKX


    Husk oppgi ditt KID-nummer som referanse.

  • Hvordan delbetaler jeg fakturaen min?

    Når du mottar din faktura ser du din totale saldo og hvilket minimumsbeløp du må betale. Det laveste beløpet å betale er alltid 3 % av saldo (minimumsbeløp kr 300), dersom du ikke velger å ta en betalingsfri måned.

    Når du delbetaler din faktura tilkommer renter og avgifter (ingen fakturagebyr ved eFaktura).
    Priser og vilkår

  • Hva er en betalingsfri måned?

    Iblant har man behov for å ordne økonomien annerledes. Du har tilgang til to betalingsfrie måneder per år. Dette innebærer at du ikke behøver å betale fakturaen den aktuelle måneden.

    Renter og avgift påløper (ingen fakturagebyr ved eFaktura).

    Priser og vilkår

  • Jeg vill endre mine opplysninger, hva gjør jeg?

    Vi oppdaterer våre adresseregister mot Folkeregisteret. Dersom du ønsker faktura sendt til annen adresse, vennligst kontakt oss. Når du logger inn på Mitt Kort kan du selv endre ditt telefonnummer og din e-postadresse.

    Sjekk jevnlig at opplysningene er oppdaterte, slik at vi kan komme i kontakt med deg om nødvendig.

     

    Logg inn

  • Jeg har mistet mitt kort, hva gjør jeg?

    Hvis du har mistet kortet ditt, eller det har blitt stjålet, må du sperre det så raskt som mulig. Har du BankID kan du sperre kortet ditt selv ved å logge inn på Mitt Kort.

     

    Du kan også sperre kortet ved å ringe vår 24-timers sperretjeneste: +47 21 01 50 40

     

    Husk alltid å politianmelde stjålet kort. Dersom kortet er stjålet i utlandet, bør du anmelde det ved den lokale politistasjonen, eller umiddelbart ved hjemkomst.

     

    Dersom du oppdager uautoriserte kjøp/uttak på kortet ditt, kontakter du oss for å gjøre en reklamasjon.

  • Hva skal jeg tenke på når det gjelder sikkerhet i forbindelse med kortet mitt?
    • Behandle alltid kortet ditt som den verdigjenstanden det er.
    • Vær særlig forsiktig med kortet hvis noen krever oppmerksomheten din på en påtrengende måte, for eksempel på et marked eller ved en minibank.
    • Gi aldri fra deg PIN-koden din til andre.
    • Kontroller alltid beløpet før du godkjenner et kjøp. Når du har tastet inn PIN-koden din har du godkjent kjøpet.
    • Når du får fakturaen må du kontrollere at beløpene stemmer med kvitteringene dine.
    • Gi aldri fra deg kortnummeret, koder eller personlige opplysninger på e-post eller SMS.


    Hvis du mister kortet må du sperre det umiddelbart. Ring +47 21 01 50 40, åpent hele døgnet.

  • Hvordan jobber dere med sikkerhet?

    Det er viktig for oss at du føler deg trygg når du bruker kortet ditt. Hver dag utføres det millioner av korttransaksjoner i butikker og på nettet. Det er veldig sjelden at noe går galt, eller at en kunde blir utsatt for bedrageri.

    Hvis det mot formodning skulle skje noe, er du som kunde alltid beskyttet mot økonomiske tap hvis du ikke har opptrådt uaktsomt.

    Vi jobber kontinuerlig med å opprettholde sikkerheten. Dette gjør vi ved døgnet rundt-overvåking av transaksjoner som vi oppfatter som mistenkelige. Vi har lang erfaring og gode rutiner for å håndtere eventuelle mistanker om kortbedrageri, og vi tar affære raskt for å minimere skadene.

  • Hva er phishing?

    Phishing betyr at bedragere prøver å få tak i sensitiv informasjon, for eksempel via telefon eller e-post. Som oftest blir du som kunde bedt om å oppgi kortnummer og koder. Vi oppfordrer deg til aldri å gi sensitiv informasjon til uvedkommende.

  • Hva er skimming?

    Skimming betyr at bedragere kopierer informasjonen som finnes i magnetstripen på kortet, og lager et falskt kort ved hjelp av denne informasjonen. Koden kan for eksempel fanges opp med skjulte kameraer i nærheten av betalingsterminalen eller minibanken. Derfor er det viktig at du skjuler koden din ved å holde en hånd over tastaturet.

    Steder hvor kun chip anvendes, dvs. hvor bare halve kortet stikkes inn i betalingsterminalen, gir ingen muligheter til å lese av magnetstripen, og skimming er derfor ikke mulig.

  • Jeg får ikke signert søknaden

    Dette nettsiden omdirigerer til en annen nettside for signering av søknaden. Hvis du har blokkert «Pop-up og omdirigering», vil signeringsprosessen stoppe. Øverst til høyre i nettleserens adresselinje kan du klikke på varselikonet og velge å tillate popup-vinduer og omdirigeringer fra nettsiden vår.

Den 1. juli 2019 igangsettes gjeldsregisteret i Norge. Formålet med registeret er å åpne for en løsning som gjør at banker og finansforetak raskt skal kunne skaffe seg informasjon om hvor mye forbruksgjeld en kredittsøker har, slik at de kan gjøre en mer korrekt kredittvurdering ved søknad om lån eller kreditt.  Samtidig håper man at bruken av registeret skal bidra til at færre husholdninger i Norge skal havne i økonomiske problemer ved at det tas opp gjeld som i fremtiden ikke kan betjenes. Tidligere har ikke banker og kredittytere hatt full oversikt over kredittsøkers samlede usikrede gjeld ved kredittvurderinger, i behandlingen av lån eller kreditt.

 

Vi har samlet noen spørsmål og svar i forbindelse med dette som vi håper kan være til hjelp.

  

   

  • Hva er et gjeldsregister?

    Et gjeldsregister er en database eller en spørreportal der opplysninger om usikret gjeld er tilgjengelig. Det er to foretak som har fått konsesjon til å drive gjeldsregister i Norge. Det er Gjeldsregisteret AS (Evry) og Norsk Gjeldsinformasjon AS (Finans Norge). Gjeldsregisteret AS har valgt å samle opplysningene i en database. SEB og SEB Kort har valgt en løsning der informasjon om usikret gjeld hentes fra en portalbasert spørretjeneste som driftes av Norsk Gjeldsinformasjon AS. I denne løsningen hentes opplysninger om registerert gjeld på den personen forespørselen gjelder, direkte fra aktuelle banker eller finansforetak.

  • Hva vises i gjeldsregisteret?

    I registret vises det hvor mye usikret gjeld (typisk forbrukslån og kredittkort) du har, og hvor stor kredittramme du er innvilget på de ulike lån eller kredittkort. Informasjon om nominell rente på de enkelte lån eller kreditter vil også fremgå av registrene. Hvis gjeld er sikret ved pant i eiendel som personen selv ikke eier, vil gjelden anses som usikret og være oppført i registeret. Gjeld knyttet til enkeltmannsforetak vil også være oppført i registrene.

     

    Registeret viser ikke sikret gjeld (som f.eks. boliglån og billån), studielån, betalingsanmerkninger og inkassosaker, og heller ikke gjeld knyttet til kredittkort med firmaansvar.

  • Hvem står oppført i gjeldsregisteret?

    Alle personer i Norge som har usikret gjeld, vil være oppført i gjeldsregisteret.

  • Hvem har tilgang til gjeldsregisteret?

    Foruten deg selv, har banker og finansforetak tilgang til din gjeldsinformasjon. Kredittopplysningsselskapene har tilgang i forbindelse med at de utarbeider kredittopplysninger (herunder kredittscore). Norges Bank, Finanstilsynet og Statistisk sentralbyrå kan også hente ut opplysninger for analyse og statistikk.

  • Hvordan kan jeg finne ut av hvor mye jeg har i usikret gjeld?

    Du kan enkelt logge inn i gjeldsregisteret med BankID på et av disse stedene:

     

    gjeldsregisteret.com (se ID-porten)

     

    norskgjeld.no

  • Opplysningene i gjeldsregisteret stemmer ikke, hva skal jeg gjøre?

    Ta kontakt med den aktuelle banken eller finansforetaket, slik at de kan sjekke hvorfor opplysningene ikke stemmer. Det er disse institusjonene som leverer data til gjeldsregisteret.

  • Hvor fort blir uriktige opplysninger oppdatert?

    Hvis du oppdager en feil i gjeldsregisteret, må du kontakte banken eller finansforetaket for å få dette rettet. I de fleste tilfeller vil endringen vises i registeret i samme dag som feilen er behandlet.

  • Hvor mye kan jeg låne?

    Tommelfinger-regelen som banker og kredittinstitusjoner følger, er at man ikke skal kunne låne mer enn totalt fem ganger inntekten. I tillegg skal du kunne tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng.

  • Hva bør jeg gjøre hvis jeg har mange usikrede lån?

    Vi anbefaler deg å se nøye igjennom din økonomiske situasjon, livsfase og forbruksmønster i forhold til hvor mye lån du kan betjene. Har du problemer med å betjene lånene, bør du vurdere å nedbetale eller endre dem.

  • Bør jeg kvitte meg med kredittkort?

    Vi anbefaler deg å se nøye igjennom din økonomiske situasjon, livsfase og forbruksmønster i forhold til hvor mye lån du kan betjene. Har du problemer med å betjene lånene, bør du vurdere å nedbetale eller endre dem.

     

    Med kredittkort har du ikke bare en finansieringsmulighet som gir deg lang nedbetalingstid, men også ofte en trygghet i sikker betaling når du handler på nett, reiseforsikring og ulike rabattavtaler, f.eks på drivstoff, bilvask eller restaurantbesøk. Du må selv vurdere hvilken nytte du har av tjenestene i ditt kredittkort. Husk at det er lurest å betale hele kredittkortfakturaen ved forfall, slik at det ikke påløper renter.

  • Bør jeg redusere kredittrammen på kredittkortene mine?

    Vi anbefaler deg å redusere størrelsen på din kredittramme hvis du ikke benytter den, da kredittrammen vil ha innvirkning på din låneevne. Bruker du kortet ditt i forbindelse med f.eks. ferie hvor bruken varierer, kan det være lurt å beholde rammen som i dag.